Thaimaa ei ole koskaan ollut muiden maiden alaisena ja ehkä juuri siksi ruoka ja ruoanlaitto ovat kehittyneet omaleimaisiksi. Thairuoka on saanut myös vaikutteita Kiinasta ja Intiasta, niinpä myös Thaimaassa aterian perustana on riisi ja erilaiset nuudelit ja vermissellit. Thaimaalainen ruoka on terveellistä ja tyydyttää samanaikaisesti sekä esteettisiä että kulinaarisia aistejamme.

Ruoanvalmistus

Thairuoka tehdään yleensä liedellä, kaasuliekillä tai hiilloksella wokissa, pannulla tai höyrykeittimessä. Etenkin maaseudulla keittiö on avonainen kuisti, jossa on maapohja. Ruoka valmistetaan yleensä paistamalla tai höyryttämällä. Uuni ei kuulu thaimaalaisen keittiön varustukseen.

Ruoanvalmistus pohjaa huolellisiin esivalmisteluihin. Samaan ruokaan yhdistetään usein sekä lihaa että kalaa ja vihanneksia. Mausteiset ainekset jauhetaan maustesekoitukseksi tai tahnaksi ja pääruoka-aineet pilkotaan lusikalla syötävään, nopeasti kypsyvään kokoon. Nopea kypsentäminen varmistaa ruuan raikkauden ja rapsakkuuden.

Lihat, eri vihannekset ja maustetahnat lisätään pannulle kypsymisjärjestyksessä. Vihannesten ei koskaan anneta olla pannulla niin kauan, että niistä tulisi löysän pehmeitä. Vihannekset lisätään kypsymisjärjestyksessä, jotta ne säilyttävät värinsä ja makunsa.

Monipuolinen makumaailma

Thairuoka on perusmakujen, suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja happaman harmoniaa. Tasapainoisuus ja makujen harmonia ovat ruoassa ja sen valmistuksessa tärkeitä. Makujen toisiaan tasapainottavia liittoja rakentuu paitsi yksittäisissä ruoissa myös ruokalajien kesken. Ruokailija tuntee suussaan samalla kertaa monia makuja. Kokin tärkein taito on löytää balanssi eri makujen välille.

Kaikki ruokalajit tarjotaan samanaikaisesti eli thaiaterialla on tapana nauttia rinnatusten useita erilaisia ruokia: keittoa, salaattia, curryja, nopeasti paistettuja tai höyrytettyjä herkkupaloja. Aromaattisen jasmiiniriisin ohella lisäkkeenä käytetään usein nuudelia. Pöytään katetaan myös erilaisia kastikkeita makuja täydentämään. Vadit koristellaan värikkäiksi ja reheviksi taidokkailla hedelmä- ja vihanneskaiverruksilla.

Ruokalajit sijoitetaan pöydän keskelle ja kukin ruokailija nauttii ruokansa omasta kulhosta, omien mieltymystensä mukaan käyttäen ruokailuvälineenä lusikkaa sekä apuvälineenä haarukkaa. Veistä ei kateta thaimaalaiseen ruokapöytään.

Oleellisimmat raaka-aineet

 • Chilit
 • Valkosipuli
 • Sitruunaruoho
 • Inkivääri
 • Kookos
 • Kaffirlimetinlehdet
 • Limetti
 • Galangal
 • Korianteri
 • Thaibasilika
 • Kalakastike
 • Palmusokeri

Currytahnoja on erilaisia punaista, vihreää, panang ja massaman currytahnaa. Tahnoissa on valmiina lähes kaikki thaikeittiön oleelliset ja aidot mausteet, kuten chili, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho, galangal, inkivääri, kaffirlimetin kuori, basilika, kurkuma ja juustokumina.

Inkivääri on thai ruoan perusmauste. Kasvin muhkuraisia juuria saat sellaisenaan tuoreena, kuivattuna jauheena ja tahnana tai viipaloituna säilöttynä purkissa. Tahnaa käytetään neljän hengen annokseen teelusikallisen verran.

Kalakastike korvaa thaimaalaisissa ruoissa suolan. Voimakastuoksuinen kastike on valmistettu suolatuista kaloista tai katkaravuista käymismenetelmän avulla. Sitä käytetään kuten soijakastiketta. Säilytä avattu pullo jääkaapissa. Pullon pohjalle saattaa muodostua suolakiteitä, tuotetta voi silti käyttää.

Riisinuudeleita eli vermisellejä on saatavana sekä eri levyisinä nauhoina että hyvin ohuina pyöreinä nuudeleina. Niiden lisäksi löytyy muun muassa vehnästä tehtyjä muna- ja täysjyvänuudeleita sekä pinaatilla värjättyjä vihreitä nuudeleita.

Lisäksi Thaimaan maaperä tarjoaa ainutlaatuiselta maistuvia herkkuja sesongeittain: mangoa,ananasta,papaijaa, banaaneja, kookosta ja sen kukista saatua palmusokeria sekä cashewpähkinää ja tamarindia.

Juomat
Thaimaalaiset juovat yleensä ruoan kanssa vettä, hedelmämehuja tai paikallista olutta.

Jälkiruoat
Jos thaimaalaiset pääruoat ovat mausteisia, niin jälkiruoat ovat sitäkin lempeämpiä ja makeita. Niissä käytetään paljon kookosta, palmusokeria ja riisiä. Ihanat, eksoottiset hedelmät kruunaavat aterian.

Reseptejä Thaimaasta