Korealainen keittiö

Korealainen ruoka on monipuolista, maukasta ja mausteista. Keittiö on saanut vaikutteita naapurimaastaan Japanista, mutta on huomattavasti japanilaista ruokaa voimakkaampi mauiltaan. Korealainen ruoka on monipuolista, maukasta ja mausteista. Kastikkeet ja tahnat ovat tärkeässä roolissa korealaisessa keittiössä. Valkosipulilla ja inkiväärillä on keskeinen rooli ruoissa.

Keittiölle tunnusomaisia aromeja syntyy soijapaputahnojen erilaisista versioista sekä paahdetusta seesamiöljyn taidokkaasta käytöstä. Erilaiset hapatetut tuotteet, kuten kimchi ja kalat ovat keittiölle tyypillisiä jännittäviä makuja.

 Ruoat tarjotaan useiden erilaisten lisukkeiden (panchaneiden) kanssa. Illallispöydässä on melkein aina riisiä, keittoa, sekä 2-3 pääruokaa ja useita kasvislisäkkeitä, jotka ovat usein pikkelöityjä ja tarjotaan pienissä astioissa. Eri ruokia on tarkoitus maistella ja tarjota kanssa ruokailijoille, ruokailuhetki korostaa yhteisöllisyyttä.

Ruoissa maistuvat viisi perusmakua:  hapan,  suolainen,  makea,  karvas ja tulinen.

Tyypillisimpiä raaka-aineita ovat: kaalit, bataatti, peruna, porkkana, erilaiset sipulit, inkivääri, pinaatti, salaatinlehdet, kesäkurpista, sienet, kurkku ja paprika.

Erilaisilla soijatuotteilla on keskeinen rooli, tofun, kastikkeiden ja tahnojen muodossa. Merilevää ja seesaminsiemeniä lisätään ruokiin runsaasti. Riisiä, riisikakkuja ja bataattinuudeleita käytetään päivittäin ja ne näkyvät myös katuruoissa.

Tunnetuimmat ruokalajit

Kimchi on Korean kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Perinteisesti kansallisruoka valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Valmistusmenetelmä vaihtelee kuitenkin alueittain, ja erilaisia reseptejä on parisataa. Kimchiä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä erilaisiin ruokiin esimerkiksi riisiin, patoihin, munakkaisiin, keittoihin ja wokkeihin. Kimchi luetaan yhdeksi maailman terveellisimmistä ruoista.

Korean BBQ on käsite, joka tunnetaan maailmalla. Korealaiset ovat aasialaisten grilliherkkujen johtavia asiantuntijoita. Korealaisissa ravintoloissa pöytään tuodaan pieni grilli tai pöytään on rakennettu pysyvä grilli. Pöydän ääressä viihdytään pitkään grillaten, jokainen valitsee mieluisen lihan, grillaa itselleen sopivaksi ja nauttii haluamiensa lisäkkeiden kera. Koreassa on tapana kääräistä liha salaatin sisään ja maustaa salaattikääröä vielä chilitahnalla ja esimerkiksi marinoiduilla valkosipulinkynsillä ja retikkaraasteella.

Bulgogi on perinteinen korealainen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan yleensä ohueksi leikatuista naudanlihaviipaleista. Viipaleet marinoidaan bulgogi marinadissa ja grillataan tai paistetaan ja lisäkkeiden kanssa.  Lisäksi tarjotaan kimchiä, maustemarinoitua kurkkua, marinoituja pavunituja, salaatinlehtiä ja Ssamjang maustetahnaa.

Kalbi on perinteinen korealainen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan joko naudan, possun tai lampaan kyljysrivistä eli ribseistä. Kalbi marinadiin kuuluu olennaisena osana soijakastiketta, valkosipulia, sokeria, riisiviinietikkaa ja korealaista päärynää.

Miyeok-guk eli merileväkeitto
Korealainen merileväkeitto joka valmistetaan wakamesta. Lisäksi keitossa on jauhelihaa tai mereneläviä kuten simpukoita tai katkarapuja. Perinteisesti tätä ravitsevaa keittoa tarjotaan synnyttäneille naisille ja syntymäpäivien kunniaksi. Guk tarkoittaa lientä.

Japchae
Tätä herkkua on tarjolla kaikissa juhlissa, japchae nuudelit on valmistettu bataattijauhoista, nuudelit wokataan yhdessä vihanneksien, sienien ja naudanlihan kanssa. 

Kimbap on merilevä-riisirulla, joka on erittäin suosittu ja terveellinen eväs, välipala tai snacksi. Näitä pötköjä myydään myös runsaasti katukeittiöissä ja niitä valmistetaan toreilla. Merileväarkin sisään taputetaan paahdetulla seesamiöljyllä maustettua riisiä ja erilaisia kasviksia, joskus lihaakin. Kimchi ja säilötty retikka ovat tyypillisiä kimbabin täytteitä.  Kimbap on tyypillinen eväs, jota äidit laittavat lapsilleen aamulla matkaan mukaan.

Bibimbap
Ruokalaji, joka kirjaimellisesti tarkoittaa sekoittaa riisiin. Bibimbap tarjotaan kulhosta, jossa on pohjalla riisiä ja sen päälle asetellaan vihanneksia, naudanlihaa ja gochujang-chilitahnaa. Päällimmäiseksi voidaan nostaa raaka tai paistettu kananmuna. Annos sekoitetaan metallipuikoilla juuri ennen syömistä.

Ohukaiset ja pannukakut, haemul pajeon ja kimchi jeon
Öljyssä rapeaksi paistettuja kasvis- tai mereneläväohukaisia tai kimchi pannukakkua syödään runsaasti.  Pannukakku- tai ohukaispaloja dippaillaan maustettuun soijaan.

Jjiggae on muhennos tai pata, joka on keiton ja muhennoksen väliltä, melko tuhti keitto. Jjiggae patoja tehdään soijapaputahnasta eli doenjangista ja kimchistä, niissä on usein merilevää ja tofua.   

Bibimnaengmyeong, kylmät tattarinuudelit
Kylmiä tattarinuudeleita tarjotaan usein kurkun ja kananmunan kanssa punaisen chilitahnalla maustetun kastikkeen kanssa. Korealainen tapa syödä naengmyeon on leikata nuudelit saksilla 2-3 osaan ja sekoittaa kastike ja vihannekset nuudelien joukkoon "mössöksi". Sekä bibimnaengmyeong että etenkin mulnaengmyeong ovat suosittuja jälkiruokia barbeque-illallisen päätteeksi. Korealaiset syövät usein liharuoat panchaneineen ensin, jonka jälkeen ateria päätetään tilaamalla joko riisi tai nuudelit kylmän tai kuuman keiton kera. Jos kuitenkin syöt bibimnaengmyeongia pääruokana, voit lisätä kyytipojaksi esim. paistettuja kana- tai possusuikaleita tai tofua, jolloin saat ateriasta hieman ruokaisamman.

Tuotteet

Gochujang on aito korealainen monikäyttöinen chilimaustetahna. Voimakkaan makuinen tahna on valmistettu käymismenetelmän avulla ja se kuuluu olennaisena osana korealaiseen keittiöön. Gochujang antaa ruokaan kun ruokaan korealaisen makuvivahteen, se sopii niin liha-, kala- kuin kasvisruokiin. Gochujang on olennainen ainesosa bibimbapissa, pataruuissa ja lihojen marinadeissa.

Doenjang on fermentoitu paksu korealainen soijapaputahna, joka kuuluu olennaisena osana korealaiseen keittiöön. Doenjang soijapaputahna antaa hienostunutta makua niin kala-, kasvis- kuin liharuoillekin ja korostaa ruoan omaa makua. Se sopii käytettäväksi monipuolisesti erilaisissa keitoissa, padoissa, paistoksissa ja kylmissä sekä kuumissa kastikkeissa. Soijapaputahnasta saa myös maukkaita dippikastikkeita tai sitä voi käyttää dippinä sellaisenaan.

Ssamjang on maustettu korealainen soijapaputahna, joka kuuluu olennaisena osana korealaiseen keittiöön. Ssamjangissa on korealaista chili- ja soijapaputahnaa, lisäksi siinä maistuvat paahdettu seesaminsiemen, valkosipuli ja inkivääri. Ssamjang antaa ruokaan kuin ruokaan korealaisen makuvivahteen, se sopii mainiosti pöytämausteeksi, dippikastikkeeksi ja on olennainen ainesosa korealaisissa salaatinlehtikääryleissä.

Kimchi
Kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Juhlissa on tarjolla tavallisesti kahta tai kolmea erilaista kimchiä. Se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Valmistusmenetelmä vaihtelee alueittain ja erilaisia reseptejä on valtavasti. Kimchiä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi riisiin, patoihin, munakkaisiin, keittoihin ja wokkeihin.

Yutaka Kimchi korealainen kaalivalmiste
Wang Kimchi korealainen kaalivalmiste

Reseptejä Koreasta