Vaikka länsimaalaiselle ihmiselle japanilaisesta ruoasta tulee useimmiten ensimmäisenä mieleen sushi, on japanilainen ruoka paljon muutakin. Japanilainen ateria koostuu useista ruokalajeista tai ruoka-aineista, jotka tarjotaan pienistä kupeista. Tyypillinen japanilainen ruoka-ateria voi koostua esimerkiksi kulhollisesta riisiä, kulhollisesta miso-keittoa, hillotuista kasviksista ja kalasta tai lihasta. Japani on ainoa maa, jossa puikot ovat ainoa ruokailuväline.

Ruoanvalmistus

Perinteinen japanilainen ruoka on mietoa, herkkää, niukkarasvaista, terveellistä ja lempeästi valmistettua.

Henkeä kohden laskettuna japanilaiset syövät eniten kalaa maailmassa. Kala onkin huomattavasti lihaa suositumpi raaka-aine. Lisäksi japanilaisessa ruoassa käytetään merilevää ja monenlaisia äyriäisiä ja simpukoita. Maailmassa ei liene toista maata, jossa tuoreille raaka-aineille annettaisiin yhtä suurta arvoa kuin Japanissa. Kala on juuri ennen tarjoilua pyydystetty, perattu ja viipaloitu siististi. Sushi valmistetaan tuoreesta juuri pyydystetystä kalasta. Aivan ehdottoman tuoretta kalaa käytetään myös toiseen kansalliseen herkkuun sashimiin. Sushi resepti voi sisältää myös kasviksia kalan sijasta.

Proteiinipitoista soijaa syödään monessa muodossa ja usein jopa päivittäin. Perinteinen japanilainen ruoka on yksinkertaista ja selkeää. Lihaa syödään vähän ja eineksiä sekä muita jalostettuja tuotteita vielä vähemmän. Kaikkien ruokien valmistusaika on mahdollisimman lyhyt. Tällä tavalla niiden aromit ja vitamiinit säilyvät mahdollisimman aitoina ja puhtaina.

Japanilaiset ruokailutavat

Japanilaisen aterian kanssa nautitaan vihreää teetä. Jälkiruoaksi tarjotaan yleensä raikkaita hedelmiä. Estetiikka on olennainen osa ruokailua. Aterian tarkoitus onkin hivellä ja tyydyttää jokaista viittä aistia. Ruokapöytä katetaan kauniisti ja hyvät ruokailutavat ovat edelleen kunniassa. Japanilaiset ovat ylpeitä ruokakulttuuristaan ja on hyvien tapojen mukaista muistaa ruokailun aikana kiitellä aterian herkullisuutta!

Sushi-sanaa käytetään yleisesti kuvaamaan kaikkia japanilaisea ruokia, joihin käytetään viinietikalla maustettua riisiä (sumeshi) yhdessä muiden raaka-aineiden, kuten raa'an kalan kanssa. Sushia on saatavilla montaa erilaista lajiketta ja monissa ei käytetä kalaa ollenkaan. Sushi resepti voi sisältää erilaisia vihanneksia tai sieniä, mereneläviä (mm. rapua, katkarapua, mustekalaa), kun taas osaan susheista käytetään kananmunaa ja vihanneksia.

Sashimi on japanilainen ruokalaji, joka on tehty usein raa'asta, ohueksi suikaloidusta kalan lihasta, joka tarjotaan dippikastikken kera (esimerkiksi soijakastikkeeseen sekoitetun wasabin kera). Jotkut sashimin raaka-aineet, kuten mustekala, tarjotaan kypsennettyinä, mutta kala, kuten tonnikala, on raakaa. Sashimi on usein aterian ensimmäinen ruokalaji. Sana sashimi tarkoittaa raakaa kalaa.

Reseptejä Japanista