Intialainen ruoka ja ruokakulttuuri

Intia muodostaa mielenkiintoisen ruokakulttuurialueen tai oikeastaan hyvin monta aluetta. Intia on valtava maa ja ruokatavat sen alueella vaihtelevat tavattomasti. Intialaista ruokakulttuuria säätelevät eri uskonnot ja suuri väkimäärä. Intiassa asuu yli miljardi ihmistä.

Maan ruokakulttuuri on tuhansia vuosia vanha. Ruokaohjeet ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle suullisena perintönä.

Kasvisruokien kirjo on erittäin monipuolinen, koska uskonnollisista syistä suuri osa intialaisista ei syö lihaa eikä kalaa. Intiassa on paljon hinduja ja budhia, jotka noudattavat vegaanista ruokavaliota. On arvioitu että 20-40 % Intian väestöstä noudattaa täysin kasvisperäistä ruokavaliota.

Vain noin 30 % väestöstä syö säännöllisesti lihaa. Nauta on hindujen pyhä eläin eikä sianlihaakaan juuri syödä.

Alueelliset erot

Pohjoisen ruokalajeille on tyypillistä mutkikkaasti yhdistetyt maut, hienot mausteet ja tuoksuvat aromit. Pohjoisen Punjabin maakunnan herkuista tunnetuimpia ovat tandoori-uunissa paistetut lihaisat ruoat. Lampaan ja vuohenliha ovat suosiossa. Niiden seurana syödään erilaisia leipiä ja mausteisia currykastikkeita, muttei juurikaan riisiä. Euroopan intialaisissa ravintoloissa tarjotaan yleensä pohjoisintialaista ruokaa.

Etelä-Intiassa asuu paljon hinduja, joten siellä syödään enemmän kasvisruokaa. Siellä pidetään myös tulisista mauista, jotka saadaan käyttämällä runsaasti chiliä, mustapippuria ja valkosipulia. Etelässä ruoka tarjotaan usein palmunlehden päältä.

ruoanvalmistus

Harvoissa ruokakulttuureissa käytetään mausteita niin monipuolisesti ja kehittyneesti kuin intialaisessa ruoassa. Intialaisessa keittiössä käytetään yli sataa eri maustetta. Ruoan valmistus aloitetaan usein kuumentamalla mausteita kasviöljyssä, jolloin mausteiden maut avautuvat kunnolla. Vasta tämän jälkeen lisätään muut raaka-aineet.

Öljyn lisäksi käytetään myös gheetä eli kirkastettua voita. Ruoka tehdään pääosin kasviksista, mausteista, riisistä, äyriäisistä, kalasta, kanasta ja lampaanlihasta. Näiden lisäksi käytetään myös paljon maitotuotteita, vehnää, sipulia, linssejä ja papuja. Maitotaloustuotteet jalostetaan niiden huonon säilyvyyden vuoksi hapanmaitotuotteiksi.

Juhla-aterioilla vaihtoehtoja on aina enemmän kuin tavallisella arkiaterialla. Ruokaa ei tarjota erillisinä ruokalajeina vaan kaikki ruokalajit tuodaan esille samanaikaisesti, jolloin ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Ruoat asetellaan keskelle pöytää, josta jokainen valitsee mitä haluaa.

Intiassa ruoka syödään usein sormin tai leivän avulla. Perheissä syödään vieläkin usein lattialla istuen, oikealla kädellä, sillä vasenta kättä pidetään epäpuhtaana. Leipäpala ajaa haarukan asemaa. Ruoat tarjotaan matalista kulhoista, jotka on aseteltu thalille eli pronssista, kuparista tai ruostumattomasta teräksestä valmistetulle tarjottimelle. Pöydässä on usein tarjolla riisiä, naanleipää, chapatileipää, erilaisia pikkelsejä, chutneytä ja raita-kastiketta.

Oleellisimmat ruoka-aineet

Intialaiselle ruokakulttuurille tyypillisiä piirteitä ovat runsas kasvisten ja palkokasvien käyttö. Jogurtti käytetään monipuolisesti sekä kylmissä että lämpimissä ruoissa.

  • Riisi
  • pavut ja etenkin linssit
  • kokojyvä jauhot
  • Kasviöljyt, kuten maapähkinä- (Pohjois- ja Länsi-Intia), kookos- (Etelä-Intia), sinapinsiemen- (Itä-Intia), soija- ja auringonkukkaöljyt ovat viime vuosina kasvattaneet suosiota.
  • Ghee eli kirkastettu voi
  • mausteista: chili, musta sinapinsiemen, kumina, kurkuma, sahrami, hajupihka, inkivääri, korianteri, kaneli, valkosipuli, neilikka, jeera eli juustokumina
  • Mausteseoksista Garam Masala ja erilaiset curryt

Intian leipäkulttuuri on hyvin tärkeä osa Intian ruokakulttuuria. Naan-leivän lisäksi Intiassa on suuri määrä erilaisia leipiä. Yleisesti leivät ovat matalia, kohottamattomia tai creppes tyylisiä lättyjä.

Juomat
Ruokajuomana Intiassa käytetään yleensä jogurttipohjaista lassia, kookosvettä tai vettä. Muita suosittuja juomia ovat maustettu tee, kahvi, olut, virvoitus- ja hedelmäjuomat. Tee maustetaan usein sitruunalla, yrteillä tai mausteilla, kuten mintulla, kanelilla tai kardemummalla.

Jälkiruoat
Jälkiruokana tarjotaan usein maito- tai mausteteetä, jossa maistuvat inkivääri, neilikka ja kardemumma. Myös mangoa, kookosta ja ruusuvettä käytetään usein jälkiruokien valmistuksessa.

Reseptejä Intiasta